Yediyimiz qidalar bizim haqqımızda çox informasiya verə bilər.
İnsanlar öz emosional vəziyyətlərini bir çox üsullarla, o cümlədən də yedkləri qida vasitəsilə büruzə verirlər.
Bəzi insanlar üçün qida bioloji tələbatdan başqa bir şey deyil.
Belə ki, qidadan imtina edən insan uansısa mənada yaşamaqdan imtina etmək istədiyini bildirir.
Yediyimiz qidalar özümüzü necə hiss etdiyimiz haqda da bir sıra informasiyalar daşıyır. Məntiqi olaraq istənilən yaxşı bişmiş yemək bizim üçün dadlı olmalıdır. Amma insanları damaq dadı müxtəlifdir və onlar bütün qidaları eyni dərəcədə xoşlamırlar. Bunun səbəbi nədir?
1Arada.az bildirir ki, yediyimiz qidalarla emosional halımızı aşkarlaya bilərik:
- Acı qidalar kədərli olduğumuzu bildirir
“Acı” sözə təkcə qida anlamında işlənmir. Bu söz həm də insanın rul halını da xarakterizə edir.
Alimlərin fikrinvə qidaya acı ədviyyatlar əlavə etməklə insanlar öz darıcdırıcı və yeknəsək həyatlarına rəng qatmaq istəyirlər.
Bişinti
Bu qida kateqoriyasına meyli olan insanların sayı çoxdur.
Bu cür qidalara meyl edən insanlar gündəlik vərdişin qurbanlarıdır.Onlar itirdikləri enerjini bərpa etmək üçün karbohidratlara üstünlük verirlər.
Turşu sevənlər
Peşəkar aşpazların tərtib etdikləri yemək reseptlərində duzun miqdarı “zövqə görə” deyil, konkret olaraq göstərilir. Duzun doğru miqdarı sadəcə olaraq yeməyi dada gətirir. hər kəs
Ancaq bəzi insanlar yemək hazır olduqdan sonra ona yenə də duz əlavə edirlər. Onlar şirin qidalardan çox duzlu qidalara üstünlük verirlər.
Alimlər bildirirlər ki, bu cür insanlar xroniki həyəcandan və narahatlıqdan əziyyət çəkirlər. Bunun səbəbi isə duzun bədəndə olan mayenin hərəkət sürətini artırmasıdır.
Xırtçıldayan qidalar
Əgər diqqət etsək görərik ki, xırçıldayan qidaları sevən insanlar onun dadından deyil səsindən zövq alırlar.
Bu insanlar daxillərində olan qəzəbi ətraf aləmə bu yolla göstərirlər. Həm də bu, sizə qarşı etinasız olan insanların diqqətini çəkmək üçün də yaxşı vasitədir.